Indsats på alkoholområdet

Ved Landtingslov nr. 11 af 11. november 2000 om salg og udskænkning af alkoholholdige drikke kapitel 5 § 15 omhandlende nedsættelse af Alkohol - og Narkotikarådet, er der opstillet følgende:

 

Rådet er et rådgivende organ indenfor forebyggelse, sundhedsfremme, kontrol og behandling. Rådet skal følge udviklingen inden for områderne misbrug af alkohol, narkotika og lignende stoffer.

Rådet skal tillige fungere som rådgivende organ for Naalakkersuisut og for de involverede Naalakkersuisoqarfiit med følgende opgaver:

         Opstiller forslag til mål og strategier for den samlede indsats inden for misbrugsområdet.

         Pege på forskningsmuligheder- og behov.

         Bidrage til indsamling, koordinering og formidling af informationer og ekspertise.

         Årligt at udarbejde en rapport/beretning til Naalakkersuisut om udviklingen på alkohol- og narkotikaområdet, herunder bidrage med anbefalinger til initiativer, der forebygger eller nedbringer misbruget af alkohol og narkotiske stoffer.

         Afgiver høringssvar i forbindelse med relevante offentlige høringer.

 

Alkohol og hash er de store udfordringer for folkesundheden, hvorfor områderne indgår som en del af folkesundhedsprogrammet Inuuneritta II. I Inuuneritta II beskrives det, hvordan der skal arbejdes med misbrugsområdet strukturelt, forebyggelsesmæssigt, tidligt opsporende og behandlingsmæssigt.

 

Målet er at forebygge:

         At børn og unge starter et misbrug

         At begrænse synligheden af påvirkede voksne

         At reducere hash og alkoholforbruget

 

Se mere om Inuuneritta II på hjemmeside: www.peqqik.gl

 


Figur 7. Forbrug af Alkohol

Anm.: Figuren viser antal genstande pr. uge pr. person over 14 år. Grønland = Import. Salg = Indenlandsk salg. Forbrug = Indenlandsk salg plus grænsehandel.

Kilde: Skattestyrelsen, Grønlands Statistik og Danmarks Statistik


 

Det samlede forbrug af alkohol kan ses på tabel 7

 

Behandling mod misbrug af alkohol og hash

Sundhedsvæsenet yder et offentligt misbrugsbehandlingstilbud, hvortil kommunerne visiterer borgere til behandling.

I 2012 overgik alkoholbehandlingen til Katsorsaavik Nuuk A/S, efter i årevis at have været varetaget af Qaqiffik i hhv. Ilulissat og Nuuk.

 

Se mere om Katsorsaavik på denne hjemmeside: www.katsorsaavik.gl

 

Forebyggelse af selvmord

I 2007 etableredes en telefonrådgivning for mennesker i personlig krise, Attavik 146. Det er en gratis, anonym og landsdækkende telefonrådgivning.

PAARISA-netværket indgår i et tæt samarbejde med kommunerne om forebyggelse af selvmord og afholder kurser for fagpersoner i selvmordsforebyggelse. I samarbejde med professionelle samarbejdspartnere producerer PAARISA-netværket landsdækkende TV og radiokampagner om selvmord og selvmordsforebyggelse.

Statens Institut for Folkesundhed har i 2011 gennemført undersøgelsen ”Unges Trivsel i Grønland”. Resultaterne fra undersøgelsen er publiceret i ”Det Svære Ungdomsliv”, der kan hentes på www.si-folkesundhed.dk

 


Figur 8. Selvmord i Grønland

Kilde: Landslægeembedet i Grønland

 


Aborter

Antal af legale aborter og abortkvient pr. 1.000 kvinder, siden 1977 fremgår af tabel 9 og tabel 10.

 


Figur 9. Abortkvotient pr. 1.000 kvinder, opgjort i alder

Anm. Evt. aborter blandt 12-13 årige er medtaget i tallene for de 14-15 årige. Der foreligger ingen nye tal fra Landslægeembedet for 2011 og 2012.

Kilde: Landslægeembedet i Grønland og Grønlands Statistik